Skärtorsdagens middag avslutades med en rostbiff med krämig potatisgratäng.  

  • DSC_0294
  • DSC_0300Ingredienser 4-6 personer
    Rostbiffen 150 grader 50 min eller när den visar 60-61 grader.
    800gr – 1 kg Rostbiff
    1 msk smör
    2 msk matolja alt olivolja
    matsnöre (att binda rostbiffen så köttsaften stannar och köttet för en bättr stuns)
    2 grovhackade gul lökar alt 2 charlottenlökar
    1 hackad vitlöksklyfta
    salt
    pepparGör så här med steken:
    Torka steken torr med hushållspapper, bind upp steken. Salta och peppra steken runt om (slösa). klappa gärna in allt. Häll oljan och smöret i en stekpanna, bryn steken runt om. Lägg steken åt sidan medans lökarna och vitlöken hackas, ringla lite olja i botten av den ugnssäkra formen. Sprid ut all lök lägg den brynta steken ovanpå. Sätt in en kötttermometer. Sätt in steken i en varm ugn. Ta ut steken bevara steken i folie fortfarande i formen ca 10-15 min. Ta upp steken låt den fortfarande vila i folien. Ta till vara på saften och lökhacket till en god sås om så önskas. Skär upp steken i fina tunna skivor, bli inte rädd om steken är röd ”rodnar mycket” när du skär den, det är bara bra. Då är den som bäst.
  • Ingredienser
    Potatisgratäng med permensan 200 grader 25 -35 min (tills potatisen är mjuk och go, och har en underbar färg)
    Smör
    8 – 10 potatisar (beroende på hur många som skall äta)
    2 pressade vitlöksklyftor
    1 finskuren gul löka
    4 dl Vispgrädde
    1 – 2 dl mjölk (alt 1 dl matlagningsgrädde och 1 dl mjölk)
    salt
    peppar
    1 -2 dl permensan (beroende på hur mycket du önskar)

    Gör så här med gratängen:

    Smöra en ugnsäker form, Skala och skiva potatisen 2-3 mm (alt i en matberedare)  lägg de i vatten så slipper du mörk potatis OBS! Skölj inte potatisen i vatten efter uppskivningen, stärkelsen gör att gräddmjölken och potatisen gifter sig bättre med varandra, skiva löken tunn (i en matberedare), Koka upp potatisen i gräddmjölken tills potatisen är mjuk men ändå har ett visst motstånd. Pressa i vitlöken och rör ned försiktigt löken. Salta, peppra smaka av. Häll försiktigt upp i den smorda formen. Riv permensan över gratängen. In i ugnen. servera med hackad persilja.
  • Vinsås i kastrull
    1 -2 msk Olja
    2 Chatlottenlökar finhackade
    1 röd lök finhackad
    Kalv eller köttbuljongtärning
    3 dl rödvin
    1 dl vatten
    silad sky från steken1 msk smör
    1 msk vetemjöl

    Gör så här med såsen:
    Häll oljan i en kastrull och låt den bli varm, fräs lökarna mjuka, smula ned kalv eller kötttärningen, häll på vinet, skyn från steken och vattnet, koka upp och låt det sjuda en stund tills vätskan reducerats till hälften. Gör en smörboll av smöret och vetemjölet. Blanda i bitar i taget av bollen till såsen som sjuder blir fastare, passa så i det blir för krämigt utan sås. Blir det för krämigt så späd med vin ömsom vatten eller sky.
    Logistiken om man endast har en ugn blir att göra steken klar, ta ut den tidigare ca 59 grader och sätt in den i ett värmeskåp medans gratängen görs i ordning. Eller låt den ligga orörd i folien tills det är dags att skära upp steken.

Ha en bra middag